RP soorten - een eerste keuze maken

Roleplayen is eigenlijk een heel brede term, want binnen in de RP-omgeving zijn er tal van verschillende vormen waarvoor men kan kiezen. Ik begin met je even een beknopte opsomming te geven van de verschillende soorten roleplay waar je mee in aanraking kan komen.

  • Tabletop roleplaying games/ TTPRG: TTRPG is een bekende vorm van roleplaying waarbij spelers hun eigen personages creëren met unieke vaardigheden en dobbelstenen gebruiken om uitdagingen in een scenario op te lossen, onder begeleiding van een gamemaster/GM. Dungeons & Dragons is het populairste TTRPG-systeem, maar er zijn veel andere systemen beschikbaar voor verschillende voorkeuren en interesses.
  • Live-action roleplaying/ LARPLARP is een gewaagdere vorm van roleplaying waarbij je fysiek in de huid kruipt van je personage en in real-time interacteert met anderen in een setting die lijkt op de wereld van je personage. Dit omvat kostuums en kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen met honderden spelers. Het is als improvisatietheater, maar je creëert je eigen rol en het vereist nog meer creativiteit en inlevingsvermogen dan TTRPGs.
  • Tekstgebaseerde RP-communities: Dit zijn forums of Discord servers waar je op een eenvoudige manier kunt beginnen aan geschreven RP met andere mensen. Hier moet je niets uitbeelden. Een voorbeeld hiervan is de populaire Discord server “Seattle by Night”, waar ze het Vampire: The Masquerade systeem gebruiken.
Scroll to Top
Verified by MonsterInsights