Help, ik wil roleplayen.

Kom maar binnen en zet je neer! Ik heb gehoord dat je geïnteresseerd bent in roleplaying, maar geen idee hebt waar te beginnen? Ik stond ooit ook in jouw positie. Maar geen schrik! Ik help je om te begrijpen waar je juist aan wilt beginnen, welke mogelijkheden er allemaal zijn in het roleplay-landschap, en hoe je best die eerste stappen zet. Ik toon je dat het allemaal niet zo groot en eng is, en ik help je op weg met deze roleplaying guide. 

Laten we wat sfeermuziek erbij halen, en eraan beginnen!

De roleplaying starter guide

De grootste vraag waar je nu misschien mee zit, is: “Help, dit klinkt allemaal wel zeer cool maar hoe begin ik hier eigenlijk aan?”. Wel, tegenwoordig is het vrij simpel om een groep te vinden. Of je nu online of lokaal wilt spelen, hier zijn enkele stappen die je kan zetten:

1. Vind een platform

Kies een online rollenspelplatform dat past bij jouw interesses en voorkeuren. Je kan hier kiezen uit socialemediagroepen, maar ook platformen zoals Roll20, of Discord servers met een “looking for group”-kanaal. Hieronder geef ik je enkele voorbeelden van systemen die een eigen Discord server hebben.

OF

1. Vind een lokale campagne

Er wordt ook heel vaak lokaal TTRPGs en LARPs gespeeld. Kijk bijvoorbeeld eens in de lokale hobby- en bordspellenwinkel, of raadpleeg Google. Kijk ook eens of jouw lokale winkel een Facebookgroep heeft, want hier posten mensen uit een roleplay campagne vaak als ze op zoek zijn naar extra spelers.

Je kan bijvoorbeeld kiezen om de Facebook groep van de Neverland in Brugge of de Worlds’ End Comics in Gent in de gaten te houden

2. Kies een genre en/of systeem

Rollenspellen kunnen plaatsvinden in verschillende genres en systemen. Kies een genre dat je interesseert en waarin je je comfortabel voelt om te rollenspelen. Zo kan je ook iets gerichter zoeken naar een groep om mee te spelen.

Enkele voorbeelden van systemen en hun bijhorend genre zijn:

  • Systeem: City Of mist. Genre: urban fantasy en detective noir.
  • Systeem: Vampire The Masquerade. Genre: supernatural en personal horror.
  • Systeem: Call of Cthulhu. Genre: horror fiction.
  • Systeem: Cyberpunk RED. Genre: dystopian science fiction.

3. Creativiteit aanwakkeren

Bekijk wat Actual Plays op YouTube ter inspiratie. Actual Plays (APs) zijn een vorm van entertainment waarbij een groep mensen live of opgenomen rollenspelen. Zo kan je zien hoe een bepaald systeem gespeeld wordt en hoe verschillende groepen van spelers de regels en verhaallijn interpreteren.

Om je op weg te helpen stel ik hier enkele van mijn favorieten voor:

4. Maak een personage

Verzin nu je eigen personage en haal inspiratie uit boeken, series, films of muziek. Bekijk ook zeker handige tutorials op YouTube om je creatief proces in gang te zetten, zoals deze video van Runesmith!

5. Overleg met de groep

Zorg dat je samen met alle andere spelers op dezelfde lijn zit en bespreek de verwachtingen voor het rollenspel met elkaar. Zo kan de verhalenverteller (ookwel de gamemaster of GM) zich hier beter op voorbereiden.

6. Laat het verhaal beginnen!

Let's get rolling!

Zo, Je bent nu klaar om te beginnen met roleplaying en de verschillende soorten te ontdekken. Veel succes met het creëren van jouw onvergetelijk verhaal!

Zin in meer roleplay? Bekijk dan zeker mijn video waar ik je meeneem om te gaan larpen!

Zit je nog met vragen? Contacteer me dan zeker vie sociale media, of stuur me een mail!

Tot de volgende keer, avonturiers!

~ Syriinx

Screenshot_20220510-204207_Instagram
Scroll to Top
Verified by MonsterInsights